- Welcome To My Blog -

..:: Followers ::..

Monday, June 21, 2010

Ketika Mat Rempit Bertasbih

- cover cerita ni (masih dalam pembikinan) -

P/S : cerita dan gambar TIDAK ada kene mengena dgn yg hidup ataupun yg sudah meninggal dunia.. malah, cerita ini adalah sekadar cerita biasa, tidak patut dicontohi atau menjadi bahan rujukan bgi hukum dlm islam.. sekadar untuk dijadikan pedoman.. nasihat org yg lebih arif dlm agama diperlukan..

Watak2 dlm cerita ini adalah seperti berikut:

* man(ketua mat rempit)
* beberapa org lagi mat rempit
* tok iman masjid
* para jemaah yg dikasihi


cerita bermula:
pada setiap mlm, seperti biasa, mat rempit2 akan berkumpul ditepi jln untuk memulakan perjuangan mereka.. angin sesepoi bahasa, jln berwarna hitam seakan akan melambai mat rempit sekalian merempit diatasnye.. walaubgmnapn, mlm ni mereka x merempit, Man, selaku ketua mat rempit asyik termenung je. Yg lain dtg lar bertnye khabar.. lalu bermulalah dialog diantara mereka

Man:aku risau lar boy( assistant manager rempit)

Boy : apsal ni, kau x puas ati ke dgn managment aku dlm dunia rempitan ni?

Man: bukan....

Boy : abis 2, x kan sbb smlm.. aku just keluar je dgn lelaki 2, dia xda pape dgn aku( dialog gay bermula)

Man: bukanlar mangkuk! aku rase cam dosa menghantui diriku ini, byk sgt aku buat dosa, hidup hanya sekali, aku nk bertaubat mlm ni.. (dgn muka serius smbil bertasbih ditepi jln)

Boy: aku rase cmnilar, kita batalkan jer race mlm ni, kita ramai g masjid.. lgipun, kalau kau terbabas race esok, ahli masjid jgak yg mandikan n solat jenazah untuk kau.. (smbil angkat tangan mcm berdoa, si boy ni mmg lama nk suh Man ni tebabas sbb byk duit dia lesap sbb Man asyik kalah race jer)

Man: bgus jgak cdangan kau, kita ke masjid k.... guys! we all go to masjid k aueww!!!( skill pondan beliau time nk menjerit)

maka, mat-mat rempit memulakanlah konvoi mereka ke masjid.. time 2 azan isyak dikumandangkan

tok imam: wah, dah dpt hidayah cucu2ku ini, alhamdulillah, bgus2

Man: Assalamualaikum tok imam dan ahli masjid

Ahli masjid 1: wslm, erm, aku dgr si man ni sedap baca quran

tok imam: moleknyer kita jdikan dia imam, moga2 naik sket semangat dia nk dtg masjid


ahli2 masjid semuanye bersetuju dgn cdangan itu, si Man 2 pun dgn bangga dpan gengnye pown menerima tawaran mnjdi imam...start je solat, Man membaca Al fatihah dgn penuh kyusuk dan berlagu, tok imam tgh solat begitu terharu hingga ingin menitiskan air mata.. ahli2 masjid terpegun, x sangka ada anak muda yg hebat dlm membaca Al Quran.. maka Man meneruskan solatnye, hingga selesai..

setelah selesai, ramailar ahli masjid n geng mat rempit memujinya

Man diam dan tersenyum.. lalu berkata
"trima kasih, itu sy blum amik wudhuk lgi, kalu amik wudhuk lagi sedap!"

tok imam yg tgh hepi tersungkur menepuk dahi..
"man! pegi amik wudhuk, kita solat balik"

maka Man pun turun mengambil wudhuk... oleh kerana ahli masjid, tok imam n geng mat rempit ingin skali lagi merasa solat diimamkan Man, maka mrk menunggular Man mengambil wudhuk..

10minit sudah berlalu, Man masih lgi belum slsai mngmbil wudhuk...
15minit berlalu " cepatlar Man! org nk solat ni!" jerit tok imam
20minit... Man naik ke masjid dgn bju n sluar yg basah.... sambil tersenyum, meh kita solat! kata Man..

solat pown bermula, tok imam pulak solat belakang Man... dlm2 tgh solat 2, time sujud jer tok imam dgr bunyi kentut kat dpan dia... hairan tok imam.. tpi beliau meneruskan jgak solat.. habis jer solat tok imam bertanye kpd Man..

Tok imam: tdi, tok tgh solat, tok dgr cm bunyi kentut jer, bunyi hnset kau ke Man? hebat jgak ringtone hnset kau, bleh bluetooth dgn atuk.. (dgn bangga tok imam menunjukkan hnset N90 brunye)

Man: xdelar tok, bunyi sy kentutlar

Tok imam: Masyaallah, kau tau x kentut ni batal solat, kene amik wudhuk balik

Man: alar tok, tok nmpk x tdi sy amik wudhuk brapa kali? sy kentut brapa kali? sy amik wudhuk 5 kali, sy kentut cuma 4 kali.. so 5-4=1.. maka, sy ada satu lgi wudhuk! sah tok imam! sah! (sambil tangannye memegang tasbih)

maka tok imam dgn kecewa menggosok belakang Man... "xpelar Man, nanti aku ajar kau"
dgn kecewa, tok imam menerangkan solat n wudhuk kpd Man

P/s: pengajaran yg aku dpt adalah tentang ilmu tentang agama perlu dipelajari, Islam mmg mudah tapi kita jgn memudahkannya..

Rujukan : http://menuju-revolusi.blogspot.com/2010/06/ketika-mat-rempit-bertasbih.html

3 comments:

ibnu ghazali said...

salam..

oh, kisah ketika mat rempit bertasbih. diubahsuai dengan baik daripada cerita asalnya.

tapi kita kena jelas, jangan senang-senang melantik imam yang kita sendiri tidak thiqah..

bahaya~

ABA™ said...

hahaha..

highest^love said...

itulah dia..posternya pun sweet..huhu..